De initiële vraag van de bouwheer was om de achterbouw met twee verdiepingen te herbouwen in een houtskelet.

Wij zijn de uitdaging aan gegaan om dit NIET te doen daar de bestaande hoofdbouw, een oude herenhuis in Gent, een overschot aan ongebruikte ruimte in zich had. Door in te krimpen en ruimte efficiënter te benutten hebben we met het beschikbaar budget voor de achterbouw de volledige woning kunnen renoveren, met een kleine achterbouw en de historische elementen kunnen behouden en opfrissen.

Op het gelijkvloers werden alle leefruimtes open getrokken en zichten gecreëerd naar de tuin. Het grote vouwraam in de leefkeuken kan helemaal opengezet worden, zodat binnen- en buitenruimte één geheel vormen.

Tussen de aanbouw die een grote leefkeuken omvat en de achtergevel van het herenhuis zorgt een lichtstraat voor veel daglicht centraal in de woning.

Er ging bij dit project veel aandacht naar het behoud en de restauratie van de originele elementen van het gebouw en de overgang tussen oud en nieuw.

Er werd op de 2 verdiepingen telkens een kleine sanitaire cel geïntegreerd in de bestaande slaapkamers, boven de inkom met tellers. Door deze aanpak kon vermeden worden dat de historische plafonds doorbroken werden door technische kokers.

De achtergevel van de hoofdbouw en de nieuwe uitbouw werden geïsoleerd volgens de passiefhuisnormen en werden afgewerkt met een harsgebonden pleister.

Het volume van de woning is na de verbouwing verminderd met 120 m³. Hierdoor is de oppervlakte van de stadstuin verdrievoudigd.

Deze renovatie is een bewijs dat inkrimpen ook extra mogelijkheden schept, zowel ruimtelijk als budgettair, en bovendien ook energie bespaart.